Oldal kiválasztása

Mennyibe is kerül az egyetemi élet Budapesten?

Idén több mint 91 ezren jelentkeztek valamilyen egyetemi, főiskolai képzésre, ők várhatóan ma tudják meg, hol kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben. Mit jelent ez anyagilag egy család számára?

Lilla, egy Somogy megyei faluból költözik Budapestre, hogy megkezdje tanulmányait a legnépszerűbb szakon: gazdálkodási és menedzsmentet fog tanulni nappali tagozaton, alapképzésen a Budapesti Corvinus Egyetemen. Albérletben fog lakni, közel az egyetemhez, egy kisebb szobát fog bérelni. Diákmunkát vállal heti 10 órában a tanulmányai mellett, hogy ezzel is megpróbálja fedezni a költségei egy részét. A tandíj és a lakhatás kifizetésében viszont szülei segítenek neki.

Költségek/félév:

  • Tandíj egy félévre: 390.000 Ft
  • Lakbér fél évre: 300.000 Ft
  • Rezsi fél évre: 90.000 Ft

Összesen: 780.000 Ft

A képzési idő 7 félév, így a költségek összege 5.460.000 Ft. (Ha Lilla a diákmunkával a többi kiadását fedezni tudja.)

Honnan teremti elő egy család ezt az összeget? Tegyük fel, hogy Lilla családja megtakarítási programba kezdett Lilla születésekor, vagyis 17 éven keresztül félretettek havi 15.000 Ft-ot. Mennyi elkölthető pénzük van most? 17 év alatt, 7,42%-os hozammal számolva kb. 5,5 millió Ft. Azaz Lillának lehetősége lesz megszerezni a diplomát úgy, hogy ez nem okoz a családjának óriási anyagi megterhelést.

Íme, egy táblázat, ami jól szemlélteti, hogy minél hamarabb kezd egy család megtakarításba, annál könnyebb megteremtenie a fenti összeget:

Legnépszerűbb szakok

2020-ban a következő 3 alapszak volt a legnépszerűbb a jelentkezők körében:

  1. gazdálkodási és menedzsment
  2. kereskedelem és marketing
  3. pszichológia

A fenti 3 szak önköltsége nappali tagozaton a következőképpen alakul a népszerű egyetemeken, magyar nyelvű képzésen, Budapesten:

“Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond” – főképp, ha pénzügyekről van szó.

Viszont nem mindegy, hogy már meglévő megtakarítással vágunk bele gyermekünk felsőoktatási taníttatásába vagy közvetlenül előtte kezdünk kapkodni, esetleg hitelt felvenni…

A tudatosság pénzügyeink terén is nagyon fontos, hiszen előrelátó, átgondolt döntésekkel megalapozhatjuk a saját, és gyermekünk gondtalan jövőjét is.

Kíváncsi vagy milyen lehetőségeid vannak?
Keress Bennünket ingyenes konzultációért: https://gyerekprogram.gondtalanjovoert.hu/kapcsolat/